Blog

De voor- en nadelen van een ISO 9001 certificering

Een ISO certificering is een certificaat waarmee uw bedrijf aangeeft dat u een kwaliteitsmanagementsysteem in uw bedrijf hanteert. De certificering beoordeelt of uw organisatie in staat is te voldoen aan eisen van klanten, wet- en regelgeving en de eigen eisen binnen de organisatie. Sommige bedrijven denken dat een ISO certificering hun organisatie op zijn kop zet, een ingewikkeld dik handboek hanteert of dat je vastzit aan vervelende regeltjes. Welke van deze zogenoemde nadelen zijn waar, wat zijn de voordelen en hoe weegt dat tegen elkaar op? Bekijk hieronder de voor- en nadelen van een ISO certificering.

De voor- en nadelen van een ISO 9001 certificering: VOORDELEN

1. Een ISO 9001 certificering is goed voor de zaken

Voor een opdracht of aanbesteding wordt er vaak gevraagd naar het certificaat. Als uw bedrijf dit certificaat niet heeft, kan het zijn dat u de opdracht misloopt, waardoor uw bedrijf inkomsten misloopt.

2. ISO certificering is er om bedrijfsprocessen te optimaliseren

De certificering helpt om belangrijke processen te identificeren en optimaliseren: dit houdt in dat er een hulpmiddel ter beschikking staat om de organisatie te sturen. Daarnaast biedt het inzicht in de processen voor de hele organisatie, wat medewerkers meer betrokken maakt. Een direct positief gevolg daarvan kan zijn een verbeterde werksfeer, verminderde werkdruk en verminderd ziekteverzuim.

3. Verhoging van efficiency

Het verhogen van de efficiency binnen het bedrijf kan zorgen voor kostenbesparingen. Bovendien worden er SWOT- en stakeholdersanalyses gemaakt waardoor risico’s, kansen en bedreigingen vooraf in kaart worden gebracht waarop ingespeeld kan worden.

4. Klanttevredenheid staat centraal

Uw klant/relatie weet bij een ISO 9001 gecertificeerd bedrijf dat de organisatie garant staat voor kwaliteit, zowel in- als extern en tevens ten behoeve van het eindproduct of dienst.

5. Een positief bedrijfsimago

Een ISO certificering staat garant voor een positief bedrijfsimago. Dit imago heeft zowel nationale als internationale waarde. Hiermee creëert u een voorsprong op de concurrentie die niet gecertificeerd is.

De voor- en nadelen van een ISO 9001 certificering: NADELEN

1. Een certificaat staat gelijk aan een dik handboek

Een van de meest gehoorde redenen om niet aan de certificering te beginnen is dat men er een ‘papieren tijger’ mee in de kast zou halen. Wie de ISO 9001 alleen als een dik handboek bekijkt is vaak angstig voor de papierhandel. Het is makkelijk te vergeten dat de ISO certificering er juist voor bedoeld is uiteindelijk processen béter te maken.

2. Het kan de bedrijfsstructuur veranderen

Een ISO 9001 certificaat behalen gaat hand in hand met het veranderen van een aantal bedrijfsstructuren. Indien de bedrijfsstructuren voor uw bedrijf werken en u denkt geen baat te hebben bij verandering zal een ISO certificering vooral irritatie opleveren.

3. ISO 9001 past niet in de bedrijfscultuur

‘We zijn een open, flexibele organisatie en regeltjes passen daar niet binnen.’ Gaat u bij uzelf eens na of uw organisatie wel echt zo regeltjes-vrij is. De regels die bestaan, zijn die er niet juist om uw werk goed te doen?

4. Een ISO 9001 is vanwege de kosten niet geschikt voor kleine bedrijven

We kunnen ons voorstellen dat u met een klein bedrijf denkt dat het vooral een bijzonder dure onderneming is. Het kost uren werk en de uren van de adviseur moeten ook betaald worden. Schat u eens in hoeveel opdrachten voor een aanbesteding u heeft afgeslagen/misgelopen omdat u geen certificering hebt en leg deze eens naast de investeringskosten.

De voor- en nadelen van een ISO certificering: een afweging

Als we de voor- en nadelen van een ISO certificering naast elkaar leggen komen we er eigenlijk achter dat hoewel het opstarten van de veranderingen in processen een vervelend en ontmoedigend proces kan lijken, er wel degelijk vooral voordelen aan kleven. Als we de voor- en nadelen goed met elkaar vergelijken wegen de nadelen namelijk niet op tegen de voordelen. Een ISO zal bij een bedrijf dat goed in elkaar steekt deze processen alleen onderstrepen, niet overhoopgooien. Het is dan simpelweg een certificering dat wat u doet goed is en hoeft u de voor- en nadelen van een ISO certificering niet eens meer naast elkaar te leggen!

Wilt u graag weten wat de ISO 9001:2015 certificering voor uw bedrijf gaat kosten? Neem dan contact met ons op en ontvang een vrijblijvende offerte.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...