Blog

Hoe lang is een ISO 9001 certificaat geldig?

Een ISO 9001 certificering is een prachtige bekroning van goed beleid op het gebied van kwaliteitsmanagement. Iets waar u als organisatie al langere tijd naar streeft. Maar hoe lang is een ISO 9001 certificaat eigenlijk geldig? Wanneer wordt het dus tijd voor een hercertificering en hoe gaat dit vervolgens in zijn werk? Hier moet u rekening mee houden.

Geldigheid van een ISO 9001 certificering

Omdat de normeisen volgens de ISO 9001 regelmatig worden bijgesteld en vernieuwd, is een beperkte geldigheid voor de ISO 9001 certificering vastgesteld. De ISO 9001 heeft een geldigheidsduur van 3 jaar, waarbij tussentijds jaarlijkse controle-audits plaatsvinden. Na die 3 jaar gaat uw organisatie een hercertificatie-audit in. Dit is een volledige audit, waarmee u opnieuw moet bewijzen dat uw werkwijze en systeem voor kwaliteitsmanagement de standaarden van de ISO 9001-norm waardig is.

Certificatiecylus ISO 9001 bij hercertificatie

Dit is hoe de certificatiecyclus eruitziet bij hercertificering volgens de ISO 9001:

  • Jaar 1. Hercertificatie-audit
  • Jaar 2. Controle-audit
  • Jaar 3. Controle-audit

Deze cyclus herhaalt zich steeds, dus in jaar 4 bevindt u zich weer in jaar 1. Het belangrijkste is uiteraard dat u uw ISO 9001 certificaat behoudt. Steek dus voldoende aandacht in uw hercertificatie. Want het zou toch jammer zijn als alle moeite die uw organisatie heeft gedaan voor uw initiële certificering, na 3 jaar weer wordt tenietgedaan.

Hercertificering ISO 9001: hier moet u rekening mee houden

Een hercertificering voor de ISO 9001 is uitgebreider dan een controle-audit. Afgezien van de initiële implementatie van uw kwaliteitsmanagementsysteem, wat bij uw eerste certificering veel tijd in beslag nam, kunt u hiervan nagenoeg hetzelfde verwachten. Alle aspecten van uw kwaliteitsmanagement worden namelijk opnieuw onder de loep gehouden. Een hercertificatie-audit vindt uiterlijk 3 maanden voor de verloopdatum van uw huidige certificaat plaats. Hierbij moet u opnieuw allerlei documentatie kunnen overleggen. Denk aan het KvK-uittreksel, interne auditverslagen, directiebeoordeling en de klachtenprocedure. 

ISO 9001 certificaat verlopen? Van Houten & Partners helpt.

Van Houten & Partners heeft meer dan 30 jaar ervaring in het begeleiden van diverse ISO- en andere certificeringen op het gebied van veiligheid en kwaliteit. Wij helpen u graag bij de hercertificering. Neem contact op met een van onze adviseurs!

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...