Blog

De 5 meest gestelde vragen over ISO certificering

ISO (International Organisation for Standardization) is een organisatie die focust op het ontwikkelen van normeringen voor verschillende branches en industrieën. Deze normeringen gaan over veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid. ISO normeringen worden over de hele wereld erkend omdat ISO aan elk land dezelfde eisen stelt voor het behalen van de certificeringen. Waarom kan een ISO certificering belangrijk voor uw bedrijf zijn en hoe kunt u deze certificering behalen? Wij geven antwoord op de 5 meest gestelde vragen rondom ISO certificeringen.

1. Waarom zou ik me laten certificeren?

Er zijn talloze ISO certificeringen die u kunt halen. Zoals de ISO 26000 voor verantwoord ondernemen en de ISO 14001:2015 voor het verbeteren van milieuprestaties. Ook door nieuwe branche-afhankelijke ontwikkelingen en door het aanscherpen van controle op veiligheid worden bestaande ISO certificeringen uitgebreid en komen er nieuwe bij. Denk hierbij aan de steeds strengere eisen voor veilig en gezond werken met de ISO 45001 en een grotere kans op het winnen van aanbestedingen via de ISO 9001:2015.

2. Hoe kan ik een ISO certificering halen?

Eerst moet u beslissen welke ISO certificering voor u van meerwaarde kan zijn. Dit kunnen ook meerdere certificaten zijn en deze kunt u ook tegelijkertijd halen. Vervolgens zal u de eisen uit de normering moeten toepassing op uw organisatie. Dit vergt onderzoek, tijd en verandering. Veel bedrijven schakelen hier een professional voor in en volgen een training. Als de verschillende onderdelen uit de norm allemaal zijn geïmplementeerd komt er een audit door een certificerende instelling. Als uw organisatie voldoet aan de eisen, krijgt u het ISO certificaat.

3. Duurt het lang voordat ik ISO gecertificeerd ben?

Nee, het duurt niet lang voordat u gecertificeerd bent, maar dit is zeker afhankelijk van het type ISO certificering en een aantal andere factoren. Zoals hoe complex uw product of dienstverlening is, de organisatie en wat er hiervan is gedocumenteerd, hoe actueel uw inventarisatie en de technologieën zijn waarmee u werkt en de grootte van uw bedrijf. Als uw de risico’s en knelpunten van uw bedrijf al efficiënt in kaart heeft gebracht en de flow van de bedrijfsprocessen al kunt aantonen, zal het bijvoorbeeld minder lang duren om de ISO 9001 binnen te slepen.

4. ISO certificering – wat toont mijn bedrijf daarmee aan?

Een ISO certificaat geeft zowel internationale erkenning als een stuk interne zekerheid over veilig en gestructureerd werken. Een ISO certificaat brengt de risico’s in kaart, focust op klanttevredenheid en helpt bij het verbeteren van uw bedrijfsprocessen. Een bepaalde ISO certificering kan daarom ook bijdragen aan het binnenstromen van meer opdrachten maar ook voor veiliger of efficiënter werken binnen uw organisatie.

5. Wat betekent een ISO certificering voor de toekomst?

Naast dat een ISO certificaat commerciële voordelen met zich meebrengt, is het belangrijk om deze up-to-date te houden door continue te optimaliseren binnen uw bedrijf. Het management weerspiegelt de dynamiek binnen de organisatie en is dus continue in beweging. De ISO certificering waarborgt de kwaliteit van de organisatie door deze veranderingen heen. Daarom moet ongeveer elke drie jaar de certificering opnieuw toegekend worden.

Laat Van Houten u helpen bij uw ISO certificering

Van Houten helpt u bij u bij het behalen van eerste ISO certificering of bij het behouden van uw huidige certificaat. Als deskundige en ervaren partner op dit gebied kunnen wij u alles vertellen over het belang van ISO certificering. Ook kunnen wij u grotendeels ontzorgen bij het behalen ervan. Mede door het geven van trainingen en door kritisch met uw organisatie mee te kijken. Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Wij spreken u graag!

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...