Blog

Voordelen van een MVO certificaat volgens de ISO 26000

De ISO 26000 is de internationale richtlijn voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), door sommigen ook wel duurzaam ondernemen genoemd. Bent u alert op milieu-, sociale en ethische aspecten, dan voegt u als organisatie waarde toe op de gebieden people, planet en profit (het 3P-model). Dit zit verankerd in al uw bedrijfsprocessen. Als u hier al mee bezig bent, wat voegt een ISO 26000 certificering of MVO-verklaring dan toe voor uw bedrijf, en wat zijn de voordelen hiervan?

ISO 26000 is geen certificaat

Allereerst goed om te melden: de ISO 26000 is geen ISO-normering met certificaat zoals de andere, waarbij u door een certificerende instantie gekeurd wordt op de normeisen. Het is een ondersteunende richtlijn, geen document met eisen. Als u zich aan de ISO 26000 richtlijnen houdt, bent u al goed op weg met maatschappelijk verantwoord ondernemen. De kans is dus groot dat uw organisatie aan een deel van de eisen voldoet, wanneer u hier op dit moment voor het eerst naar kijkt.

Wat zijn de voordelen om toch een ISO 26000 assessment te doen?

Voldoet u aan de ISO 26000, dan heeft dit diverse voordelen naar uw klanten, leveranciers en andere stakeholders toe:

  • Draagt bij aan een positief bedrijfsimago

Toont u aan dat u voldoet aan de ISO 26000 richtlijnen, dan laat u zien dat u een serieuze partij bent, die zijn verantwoordelijkheid neemt.

  • Commercieel voordeel

Anno 2022 nemen mensen bij voorkeur producten of diensten af van een organisatie die aan zijn maatschappelijke plichten voldoet. Dit geldt ook voor eventuele partnerbedrijven en investeerders.

  • U bent aantrekkelijk voor personeel

Werknemers willen natuurlijk het liefst aan de slag bij een maatschappelijk betrokken organisatie, met goede arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Voor millennials en Generatie Z is dit zelfs extra belangrijk. Ook voor het behoud van uw huidige personeel is dit goed.

  • Voordeel bij tenders

Tegenwoordig is maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds meer een belangrijke vereiste voor partners om met u samen te werken. Denk alleen al aan aanbestedingen, waar dit een standaard onderdeel is.

Voldoen aan de ISO 26000 met MVO-Wijzer

Met een MVO-verklaring toont u aan dat u voldoet aan de ISO 26000 richtlijnen. De verklaring wordt vervolgens gepubliceerd op de website van MVO-Wijzer, die vrij in te zien is door klanten, leveranciers en andere stakeholders.
Wilt u weten of bedrijf aan de richtlijnen van de ISO 26000 voldoet? Om het MVO-verklaring compleet te krijgen, moet u eerst een self-assessment doen. Hier komen de volgende zaken in te staan:

  • Wat uw organisatie precies doet
  • Uw bedrijfsambities zijn op MVO-gebied
  • Toepassing van de 7 principes van de ISO 26000
  • Hoe u stakeholders identificeert en betrekt bij uw MVO-ambities
  • Uw omgang met de 7 MVO-kernthema’s en 37 MVO-onderwerpen
  • Hoe maatschappelijke verantwoordelijkheid binnen uw organisatie is geïntegreerd

Hulp nodig bij het voldoen aan de ISO 26000 normering met de MVO-Wijzer?

Wilt u aan de slag met MVO volgens de ISO 26000, en wilt u hier graag begeleiding bij? Begrijpelijk, want er komt een hoop bij kijken. Onze adviseurs ondersteunen uw bedrijf graag in dit proces. Neem contact met ons op

Terug naar het overzicht