Is RI&E verplicht?
Ja, het opstellen van een RI&E is wettelijk verplicht. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet (art. 5, lid 4) moet elk bedrijf met personeel (laten) onderzoeken of het werk gevaar kan opleveren of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van de werknemers. De risico-inventarisatie is niet voor niets verplicht.
Wie de RI&E niet opstelt, is waarschijnlijk ook niet actief bezig met het veilig en gezond houden van het bedrijf. Niet bezig met de kans op ongelukken en verzuim, en de gevolgen daarvan. Hoe ingrijpend die gevolgen kunnen zijn, moet u maar vragen aan een ondernemer die het heeft meegemaakt: een claim van een werknemer bij een ongeluk of beroepsziekte. En wat dat betekent voor het imago van het bedrijf.
Hoe lang is een RI&E geldig?
Volgens de Arbeidsomstandighedenwet (art. 5, lid 4) moet een ondernemer over een actuele RI&E beschikken. Wat actueel is, is afhankelijk van een aantal factoren. In ieder geval van ontwikkelingen binnen het bedrijf. Als u grote aanpassingen in het bedrijf aanbrengt, moet u de RI&E ook aanpassen. Nieuwe machines, een nieuwe manier van werken, een reorganisatie of een nieuwe locatie? Veranderingen in uw bedrijf betekenen een aangepaste RI&E. U inventariseert dan opnieuw welke risico’s er in uw organisatie spelen. Anderzijds kunnen ook ontwikkelingen in wetgeving een reden zijn om uw RI&E aan te passen. In ieder geval is het van belang dat het bijbehorende plan van aanpak aantoonbaar actueel te houden.
Update van uw RI&E
De Risico Inventarisatie is en blijft een momentopname van de geïnventariseerde veiligheidsrisico’s binnen uw bedrijf. Het rapport weerspiegelt de actuele stand van zaken en dient daarom bij wijzigingen binnen uw bedrijf te worden aangepast. Raadpleeg voor meer informatie hierover een van onze adviseurs.
En als u geen RI&E uitvoert?
De RI&E is niet voor niets wettelijk verplicht. Wie hem niet uitvoert, is waarschijnlijk ook niet actief bezig met het veilig en gezond houden van het bedrijf. Niet bezig met de kans op ongelukken en verzuim, en de gevolgen daarvan. Hoe ingrijpend die gevolgen kunnen zijn, moet u maar vragen aan een ondernemer die het heeft meegemaakt: een claim van een werknemer bij een ongeluk of beroepsziekte. En wat dat betekent voor het imago van het bedrijf.
Inspectie SZW let overal op
Inspectie SZW controleert namens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of bedrijven zich aan de Arbo-wetgeving houden. De inspecteur controleert op de werkomstandigheden in het bedrijf. Maar hij controleert ook of er een RI&E met bijbehorend plan van aanpak aanwezig is. Of die RI&E compleet is en getoetst door een gecertificeerde arbodienst of deskundige. En of de arbodienst/deskundige een advies heeft uitgebracht over het plan van aanpak. De ondernemer moet kiezen voor de beste oplossingen die technisch, economisch en operationeel mogelijk zijn. Die keuze maakt hij samen met de arbodienst/deskundige en de werknemers.
Waarschuwing, bestuurlijke boete, proces-verbaal
Indien u geen of geen goede RI&E kunt laten zien, dan zal de inspecteur u een schriftelijke waarschuwing of een eis tot naleving geven. Bij een eis tot naleving zal de inspecteur u specifiek aangeven wat u precies moet doen met uw RI&E. Zowel bij een waarschuwing als bij een eis tot naleving krijgt u een termijn opgelegd waarbinnen u de (onjuiste/onvolledige) RI&E alsnog kunt maken. Als de termijn voorbij is, en de RI&E er nog steeds niet is óf de RI&E nog steeds niet goed is dan krijgt u alsnog een bestuurlijke boete. Deze cyclus herhaalt zich net zolang tot het bedrijf voldoet aan de RI&E-verplichting. Door recidive zal de boete steeds hoger worden en uiteindelijk resulteren in een proces-verbaal. Dan komt de zaak voor de rechter. Alle eerder opgelegde boetes dienen ook betaald te worden; bij niet betalen door het bedrijf wordt een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld.
Wat is Risico Inventarisatie & Evaluatie?
Een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) zet veiligheidsrisico’s op een rij, en bevat een gestructureerd plan van aanpak waarin staat hoe u hiermee omgaat. U neemt dus actief maatregelen om tot een veiligere en betere werksituatie te komen. De RI&E ligt in lijn met de zorgplicht die u als ondernemer heeft: de inventarisatie toont aan dat u oog heeft voor de gezondheid en veiligheid van uw werknemers.
Waar moet ik allemaal aan denken bij een ISO 9001 certificering?
Om het kwaliteitshandboek te kunnen opstellen, moet u diverse documenten en analyses aanleveren. Dit wordt allemaal uitgelegd in de ISO 9001 norm. Krijgt u het al benauwd bij het idee om u hierdoorheen te worstelen? Maakt u zich geen zorgen. Wij begeleiden u stap voor stap in dit proces. We vertalen de ISO 9001 norm van lastig leesbaar naar praktische, sprekende voorbeelden. We nemen uw volledige organisatie hierin mee: van de werkvloer tot en met de directie. Daarnaast zorgen we altijd voor een heldere taakverdeling en verliezen we nooit de doorlooptijd uit het oog. De gemiddelde doorlooptijd om een ISO 9001 certificering te behalen is zo’n 6 maanden.
Hoe wordt een ISO 9001:2015 certificering behaald?
Bij het opzetten van het kwaliteitsmanagementsysteem worden deze werkzaamheden uitgevoerd:
- U inventariseert de kansen en risico’s op gebied van kwaliteit
- We inventariseren samen met u de wensen en eisen van betrokken partijen (bijvoorbeeld uw klanten en andere leveranciers)
- Wij stellen het kwaliteitsmanagement-systeem op (het handboek en de procedures)
- We bespreken samen uw beleid en doelstellingen met betrekking tot kwaliteit en leiderschap
- U geeft de taken en verantwoordelijkheden binnen uw organisatie aan
- Wij helpen u met een continue verbetering van uw beleid en doelstellingen
- Wij toetsen de uitvoering uw beleid en doelstellingen door interne audits
- Wij toetsen de werking van het kwaliteitsmanagement-systeem door een directiebeoordeling.
- U behaalt de ISO 9001:2015 certificering.
Waarom moet mijn bedrijf het ISO 9001:2015 certificaat halen?
Het ISO 9001:2015 certificaat is een modern ingericht kwaliteitsmanagementsysteem. De voornaamste reden voor uw bedrijf om het certificaat te halen is omdat u er dan zeker van bent dat uw product of dienst (nog steeds) voldoet aan de eisen van uw klanten. Uw klanten vertrouwen op u als leverancier en met een ISO 9001:2015 certificaat besteedt u aandacht aan de wensen van de klant en aan uw eigen (productie)processen. U kunt hiermee aantonen dat uw bedrijf goed presteert.
Wat zijn de voordelen van ISO 9001:2015?
- ISO 9001 certificering is een praktische toepassing voor het beheersen en verbeteren van uw bedrijfsprocessen.
- Vergroot het vertrouwen naar uw klanten toe.
- Geeft inzicht in nieuwe marktkansen en uw marktaandeel.
- Helpt om uw organisatie te besturen en vergroot de efficiëntie van uw bedrijf.
- Geeft inzicht in uw bedrijfsdoelstellingen en de verwachtingen van uw klanten.
Wat houdt het kwaliteitsmanagementsysteem in?
Door het beschrijven en doorvoeren van de belangrijkste processen wordt bereikt dat elke medewerker op dezelfde wijze werkt wat de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de producten en/of diensten verhoogt. Met het in kaart brengen van kansen en bedreigingen voor de organisatie streeft men naar continue verbetering. Daarbij worden medewerkers bewuster van de gevolgen van hun handelingen op de kwaliteit van de producten en/of diensten doordat men de risico’s beheerst en het proces kent.
Wat kost een ISO 9001:2015 certificering?
De kosten van het ISO 9001:2015 certificaat zijn afhankelijk van uw branche, het aantal medewerkers, uw werkzaamheden en het aantal locaties. Neem contact op als u meer wilt weten over onze prijzen.