• Snelle service
  • Gegarandeerd uw certificaat behalen
  • Eén vast contactpersoon
Klantwaardering: 9

Veelgestelde vragen

Veel gestelde vragen

Onderwerpen

Wat kost een VCA bedrijfscertificering?

De kosten van een VCA certificaat zijn afhankelijk van uw branche, het aantal medewerkers, uw werkzaamheden en het aantal locaties.

Is er een VCA onderhoudsabonnement?

Zoals u weet is het essentieel dat er ook na certificering regelmatig werkzaamheden worden verricht om uw VCA systeem op het gewenste peil te houden. Dit voorkomt dat u bij het jaarlijkse bezoek van de certificeerder op problemen stuit. Het afsluiten van een Onderhoudsabonnement houdt in dat Van Houten & partners u begeleiding geeft bij de instandhouding van uw VCA veiligheidssysteem.

Is VCA verplicht volgens de wet?

VCA is wettelijk niet verplicht, maar is vaak een eis van opdrachtgevers. Arbo-zaken worden meegenomen met VCA, hier voldoet u dus gelijk aan. In het geval van een ongeval bent u juridisch sterker met een VCA certificaat.

Moet ik VCA?

VCA is voornamelijk een eis van opdrachtgevers in de bouwsector. Onderaannemers met minder dan 35 man personeel hebben vaak VCA* en hoofdaannemers of bedrijven met meer dan 35 mensen kiezen vaak voor VCA**.

Wat houdt een VCA certificering in?

VCA-certificering betekent voor uw bedrijf méér dan alleen de eis van een opdrachtgever. Alle Arbo zaken zijn namelijk ook binnen de VCA-certificering opgenomen dus voldoet u meteen aan de voor u geldende Arbo-wettelijke verplichtingen. Tevens worden de medewerkers opgeleid met het diploma basisveiligheid en krijgen zij instructies over risicovolle taken, gebruik PBM, nemen zij deel aan toolbox meetings en wordt er met gekeurde middelen gewerkt. Dit kan van grote betekenis zijn op het moment dat u en/ of uw medewerkers i.v.m een ongeval of schade civiel of strafrechtelijk aansprakelijk wordt gesteld. Als u wenst te komen tot VCA-certificering vindt u in ons een praktijkgerichte coach. De administratieve werkzaamheden zoals het opstellen van het VCA handboek en de daarbij behorende bijlagen, neemt een van onze deskundige adviseurs u uit handen. U bent “slechts” informatieverstrekker en wij het luisterend oor. Het VCA-systeem wordt volledig voor uw bedrijf op maat gemaakt.

Wat is VCA?

VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het op deze norm gebaseerde veiligheidssysteem, met als doel het voorkomen van ongevallen en onveilige situaties, vindt zijn oorsprong in de petrochemische industrie waar veel ongevallen plaatsvonden bij ingehuurde aannemers, die niet aan de hoge veiligheidseisen konden voldoen. Er bestaan twee soorten bedrijfscertificeringen:
  • VCA* >> is bestemd voor bedrijven met minder dan 35 medewerkers, die niet als hoofdaannemer optreden.
  • VCA** >> is bestemd voor bedrijven met meer dan 35 medewerkers, of die als hoofdaannemer optreden.

RI&E laten maken of zelf doen?

Wilt u een RI&E laten opstellen, dan kunt u dit zelf doen. Dit is een taak voor de preventiemedewerker; of bij een kleiner bedrijf de directeur. Maar heeft u niet de tijd of de mankracht om dit zelf uit te voeren? Dan kunt u dit uitbesteden aan een gespecialiseerd adviesbureau, zoals Van Houten & Partners. Onze gediplomeerde, vaste adviseurs hebben uitgebreide ervaring met RI&E. Wij kunnen u dus garanderen dat uw nieuwe RI&E voldoet aan de eisen van de Inspectie SZW.

Wat zijn de 4 stappen van een RI&E?

Stap 1: Wat zijn de risico’s?

De eerste stap van het uitvoeren van een RI&E is het maken van een lijst met de risico’s in uw bedrijf. Dit wordt inventarisatie genoemd. Een manier om dit te doen is om werkrisico’s in te delen naar risicosoorten. Door elk van de onderstaande categorieën langs te gaan, voorkomt u bijvoorbeeld dat u minder direct zichtbare risico’s over het hoofd ziet. Maar gaat u ook eens na of u andere arbozorg op orde heeft zoals BHV, arbodienstverlening en een preventiemedewerker.
  • Fysieke risico’s / ergonomie >> tillen, werken in ongemakkelijke houding, lang staan, beeldschermwerk
  • Psychosociale risico's/ergonomie >> werkdruk, stress, agressie op het werk, onregelmatige werktijden
  • Veiligheidsrisico's/omgevingsrisico's >> valgevaar, snijgevaar, gevaarlijke stoffen, lawaai

Stap 2: Hoe groot is het risico?

Nadat de lijst met risico’s in uw bedrijf opgesteld is, komt het evalueren van de risico’s. Vergelijk alle risico’s van de lijst en zet ze in de goede volgorde onder elkaar, de belangrijkste bovenaan. Dit helpt om prioriteiten te stellen voor uw plan van aanpak. Wij stellen de volgende vragen:
  1. Hoe groot is de kans op dit risico?
  2. Hoe vaak wordt men blootgesteld aan dit risico?
  3. Hoeveel werknemers lopen er gevaar?
  4. Wat zijn de mogelijke gevolgen van dit risico?
  5. Welke risico’s kunnen schade veroorzaken aan uw medewerkers, apparaten of het productieproces?
  6. Welke risico’s zien uw medewerkers graag aangepakt?

Stap 3: Hoe gaat u uw risico’s aanpakken?

U heeft nu een lijst met “Things To Do”, een checklist als het ware. In een plan van aanpak geeft u aan welke maatregelen genomen gaan worden om de risico’s op te lossen. Hiervoor geldt dat voorkómen beter is dan genezen! Probeer daarom de risico’s aan te pakken bij de oorzaak in plaats van het gevolg. Ga één voor één de risico’s langs en geef precies aan hoe het voorkomen of verminderd moet worden. Met welke maatregel? Wat is er daarvoor nodig? Wie gaat ermee aan de slag en wanneer? Wat zijn de kosten? Wanneer bent u tevreden? Ook de kennis en ervaring die nodig zijn om dit uit te voeren, vult u in. Geef ook expliciet aan binnen welke termijn de maatregelen zullen zijn ingevoerd. Inspectie SZW kan hier naar vragen.

Stap 4: Voldoet uw RI&E aan de richtlijnen volgens de wet?

Nadat u de risico’s in uw organisatie geïnventariseerd en geëvalueerd hebt en een plan van aanpak hebt gemaakt, is het zaak uw RI&E te laten toetsen. De wet verplicht in de meeste gevallen dat uw RI&E door een gecertificeerde arbodienst/ deskundige getoetst wordt. Dit gebeurt door middel van een bedrijfsbezoek. Tijdens dit bezoek zal gekeken worden of alle risico’s op uw lijst staan, of de situatie in het bedrijf goed is weergegeven en of de laatste normen en richtlijnen zijn gebruikt. Ook adviseert deze deskundige bij het plan van aanpak.

Dit zegt Inspectie SZW over de RI&E

Elk bedrijf met personeel moet (laten) onderzoeken of het werk gevaar kan opleveren of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van de werknemers. Dit onderzoek heet een RI&E en moet schriftelijk worden vastgelegd.

Plan van aanpak

In het plan van aanpak (pva) moet de werkgever aangeven binnen welke termijn zijn bedrijf concrete maatregelen gaat nemen tegen de geïnventariseerde risico’s en wat deze maatregelen opleveren.

Bespreken met het personeel

De verplichting tot het jaarlijks rapporteren aan de OR/ PVT over de voortgang van het Plan van Aanpak is per 1 januari 2007 geschrapt uit de Arbowet. Op basis van de WOR zou een OR wel een jaarlijkse rapportage kunnen eisen van de werkgever. Ook hebben de OR en PVT instemmingsrecht op het gebied van arbeidsomstandigheden.

RI&E actueel houden

Als de arbeidsomstandigheden in uw bedrijf veranderen, moet u de ook RI&E aanpassen. Denk hierbij aan de inrichting van een nieuwe productielijn, uitbreiding van uw dienstenpakket, een ingrijpende verbouwing of nieuwe taken voor uw medewerkers. De RI&E moet altijd actueel zijn.

Wat zijn de kosten van een RI&E?

De kosten van een Risico Inventarisatie & Evaluatie zijn afhankelijk van uw branche, het aantal medewerkers, uw werkzaamheden en het aantal locaties. Bel ons voor een vrijblijvende offerte voor uw RI&E.