Blog

Wat is een VCA certificaat?

In de bouwsector maar ook daarbuiten komt u het vaak tegen: het VCA certificaat. Maar wat is een VCA certificaat nu eigenlijk? VCA is een afkorting van: VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers. Er is een VCA certificaat voor bedrijven als geheel (VCA*, VCA**, VCA P) en voor personen specifiek (B-VCA en VCA-VOL). Een VCA certificaat is niet alleen voor de opdrachtgever prettig om te weten, maar ook voor u als werkgever/eigenaar. Hiermee verhoogt u namelijk de werkveiligheid en dringt u het aantal ongevallen terug.

Verschil bedrijfscertificering en VCA cursussen

Binnen het VCA certificaat zijn twee verschillende cursussen te volgen. Maar welke is geschikt voor uw behoeftes? Bekijk hieronder het verschil tussen beide cursussen.

  • B VCA: deze cursus is een cursus ‘basisveiligheid VCA’. Deze training is vooral bedoeld voor operationele medewerkers van een bedrijf.
  • VOL-VCA: deze cursus is speciaal ontworpen als een cursus ‘veiligheid voor operationeel leidinggevenden’.

Een VCA bedrijfscertificaat toont aan dat het hele bedrijf voldoet aan de VCA voorschriften. Hierin zijn 3 verschillende bedrijfscertificaten te onderscheiden:

  1. VCA *: voor bedrijven met minder dan 35 werknemers en geen hoofdaannemersschap voeren.
  2. VCA **: voor bedrijven met meer dan 35 werknemers of hoofdaannemerschap.
  3. VCA Petrochemie: voor bedrijven die werkzaamheden verrichten in de petrochemische industrie.

Geldigheid van het VCA certificaat

Voor het behalen van een VCA certificaat volgt u een speciale cursus. Na het volgen van deze passende cursus VCA zal er een examen afgenomen worden. Bij een positief resultaat van deze toets ontvangt de deelnemer een VCA certificaat dat 10 jaar geldig is. Loopt uw VCA certificaat af? Dan zult u opnieuw een examen af moeten leggen. Een VCA certificatie is niet wettelijk verplicht maar kan voor uw opdrachtgever een reden zijn om een andere aannemer te kiezen. Een bedrijf of persoon in het bezit van een VCA certificaat toont aan dat hij/zij serieus omgaat met zaken omtrent veiligheid, milieu en gezondheid!

Een VCA certificaat behalen met Van Houten & Partners

Van Houten & Partners is een landelijk opererend organisatie-adviesbureau met een specialisatie in duurzaamheid, veiligheid en kwaliteitsoptimalisatie. Ook op het gebied van VCA combineren wij advies met hoge kwaliteit cursussen. Onze ervaring met VCA certificering zorgt dat u snel, planmatig en voor een scherp tarief uw VCA certificaat kunt behalen. Neem vandaag nog contact op met onze adviseurs.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...