Blog

Een VCA Certificaat: De Sleutel tot Veiligheid, Gezondheid en Milieubewustzijn

Wat is een VCA Certificaat en waarom is het belangrijk?


Het VCA certificaat wordt vaak geassocieerd met de bouwsector, maar heeft zijn belang in een breed scala aan industrieën. VCA, een afkorting van VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers, heeft tot doel bedrijven te helpen veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken. Maar wat is de betekenis van een VCA certificaat in de praktijk?


Soorten VCA Certificaten


Er zijn verschillende soorten VCA certificaten beschikbaar voor zowel bedrijven (VCA, VCA, VCA P) als individuen (B-VCA en VCA-VOL). Het behalen van een VCA certificaat is niet alleen voordelig voor de opdrachtgever, maar ook voor u als werkgever of eigenaar. Het draagt namelijk bij aan het verhogen van de werkveiligheid en het verminderen van ongelukken.


VCA Cursussen vs Bedrijfscertificering


Binnen de VCA kunnen uw medewerkers cursussen volgen om een VCA-diploma te behalen. Daarnaast kunt u als geheel bedrijf ook een bedrijfscertificering behalen om veiligheid en gezondheid op bedrijfsniveau aan te tonen aan opdrachtgevers en leveranciers. 

VCA cursussen

Er zijn twee hoofdcursussen voor het VCA certificaat: B VCA (basisveiligheid VCA) en VOL-VCA (veiligheid voor operationeel leidinggevenden). 

  • B VCA: deze cursus is een cursus ‘basisveiligheid VCA’. Deze training is vooral bedoeld voor operationele medewerkers van een bedrijf. Je krijgt hier algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu.
  • VOL-VCA: deze cursus is speciaal ontworpen als een cursus ‘veiligheid voor operationeel leidinggevenden’. Tijdens de VOL-VCA cursus leert de leidinggevende gevaarlijke situaties herkennen en doet kennis op over wet- en regelgeving. Hiermee wordt hij een volwaardig aanspreekpunt voor veiligheid en gezondheid.

VCA bedrijfscertificaat

Een VCA bedrijfscertificaat toont aan dat het hele bedrijf voldoet aan de VCA voorschriften. Er zijn verschillende bedrijfscertificaten beschikbaar, afhankelijk van de omvang van uw bedrijf en de sector waarin u actief bent. 

Er zijn 4 verschillende bedrijfscertificaten te onderscheiden:

  1. VCA *: voor bedrijven met minder dan 35 werknemers die geen hoofdaannemersschap voeren.
  2. VCA **: voor bedrijven met meer dan 35 werknemers of bij hoofdaannemerschap.
  3. VCA Petrochemie: voor bedrijven die werkzaamheden verrichten in de petrochemische industrie.
  4. VCU: voor uitzendorganisaties.

Voldoet uw organisatie aan de VGM Checklist voor aannemers? Dan komt u in aanmerking voor certificering door een erkende certificerende instantie.

Geldigheid van het VCA certificaat

Na het volgen van een passende VCA cursus en het slagen voor het examen, ontvangt de deelnemer een VCA certificaat dat 10 jaar geldig is. Een VCA certificatie is niet wettelijk verplicht maar kan voor uw opdrachtgever een reden zijn om een andere aannemer te kiezen. Een bedrijf of persoon in het bezit van een VCA certificaat toont aan dat hij/zij serieus omgaat met zaken omtrent veiligheid, milieu en gezondheid!

Een VCA certificaat behalen met Van Houten & Partners

Als landelijk opererend organisatieadviesbureau is Van Houten & Partners gespecialiseerd in duurzaamheid, veiligheid en kwaliteitsoptimalisatie. Onze ervaring met VCA certificering zorgt ervoor dat uw bedrijf met onze hulp snel en planmatig uw VCA certificaat kunt behalen tegen een scherp tarief. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op met één van onze verkoopspecialisten.

Of kijk op onze VCA pagina voor meer informatie

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...