Blog

Wat is een VCA certificaat?

In de bouwsector maar ook daarbuiten komt u het vaak tegen: het VCA certificaat. Maar wat is een VCA certificaat nu eigenlijk? VCA is een afkorting van: VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers. Het doel van de VCA is om bedrijven in risicovolle sectoren te helpen om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken. En op die manier het aantal ongelukken op de werkvoer te verminderen.

Welke soorten VCA certificaten zijn er?

Er is een VCA certificaat voor bedrijven als geheel (VCA*, VCA**, VCA P) en voor personen specifiek (B-VCA en VCA-VOL). Een VCA certificaat is niet alleen voor de opdrachtgever prettig om te weten, maar ook voor u als werkgever/eigenaar. Hiermee verhoogt u namelijk de werkveiligheid en dringt u het aantal ongevallen terug.

Verschil VCA bedrijfscertificering en VCA cursus

Binnen de VCA is het mogelijk om cursussen te volgen met als uitslag VCA-diploma (voor uw personeel). Ook kunt u een bedrijfscertificering behalen, om de veiligheid en gezondheid van uw processen op bedrijfsniveau aan te kunnen tonen aan opdrachtgevers en leveranciers.

VCA cursussen

De cursussen voor het VCA certificaat zijn de volgende:

  • B VCA: deze cursus is een cursus ‘basisveiligheid VCA’. Deze training is vooral bedoeld voor operationele medewerkers van een bedrijf. Je krijgt hier algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu.
  • VOL-VCA: deze cursus is speciaal ontworpen als een cursus ‘veiligheid voor operationeel leidinggevenden’. Tijdens de VOL-VCA cursus leert de leidinggevende gevaarlijke situaties herkennen en doet kennis op over wet- en regelgeving. Hiermee wordt hij een volwaardig aanspreekpunt voor veiligheid en gezondheid.

VCA bedrijfscertificaat

Een VCA bedrijfscertificaat toont aan dat het hele bedrijf voldoet aan de VCA voorschriften. Hierin zijn 4 verschillende bedrijfscertificaten te onderscheiden:

  1. VCA *: voor bedrijven met minder dan 35 werknemers die geen hoofdaannemersschap voeren.
  2. VCA **: voor bedrijven met meer dan 35 werknemers of bij hoofdaannemerschap.
  3. VCA Petrochemie: voor bedrijven die werkzaamheden verrichten in de petrochemische industrie.
  4. VCU: voor uitzendorganisaties.

Voldoet uw organisatie aan de VGM Checklist voor aannemers? Dan komt u in aanmerking voor certificering door een erkende certificerende instantie.

Geldigheid van het VCA certificaat

Voor het behalen van een VCA certificaat volgt u een speciale cursus. Na het volgen van deze passende cursus VCA zal er een examen afgenomen worden. Bij een positief resultaat van deze toets ontvangt de deelnemer een VCA certificaat dat 10 jaar geldig is. Loopt uw VCA certificaat af? Dan zult u opnieuw een examen af moeten leggen. Een VCA certificatie is niet wettelijk verplicht maar kan voor uw opdrachtgever een reden zijn om een andere aannemer te kiezen. Een bedrijf of persoon in het bezit van een VCA certificaat toont aan dat hij/zij serieus omgaat met zaken omtrent veiligheid, milieu en gezondheid!

Een VCA certificaat behalen met Van Houten & Partners

Van Houten & Partners is een landelijk opererend organisatie-adviesbureau met een specialisatie in duurzaamheid, veiligheid en kwaliteitsoptimalisatie. Ook op het gebied van VCA combineren wij advies met hoge kwaliteit cursussen. Onze ervaring met VCA certificering zorgt dat u snel, planmatig en voor een scherp tarief uw VCA certificaat kunt behalen. Neem vandaag nog contact op met onze adviseurs.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...