Blog

Wanneer is gehoorbescherming verplicht?

Waarom gehoorbescherming?

Gehoorbescherming dragen is essentieel voor uw personeel. Gehoorproblemen kunnen namelijk leiden tot ernstige maatschappelijke en medische consequenties. Wist u dat slecht horen als gevolg van lawaai tot de meest voorkomende beroepsziekten behoort?

In een beroepsomgeving kan het al snel voorkomen dat iemand blootgesteld wordt aan te veel geluid. Lawaaislechthorendheid treedt op als het geluidsniveau in de gehoorgang te hoog is. Vaak heeft diegene het niet eens door; geluid hoeft namelijk niet per se als lawaai te worden waargenomen om al te hard aan de oren te zijn. Daarom zijn er regels in de Arbowet rondom gehoorbescherming op de werkvloer die het gehoor van werknemers beschermen tegen lawaaislechthorendheid. Wat zijn die regels, en wanneer is gehoorbescherming verplicht voor uw werknemers? We lichten het hier toe.

Wanneer is gehoorbescherming verplicht op de werkvloer?

Gehoorbescherming op de werkvloer is niet altijd verplicht, maar wel handig. Soms zitten de werknemers al in de gevarenzone, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. De Arbowet heeft daarom wettelijke regels vastgesteld. Het gevaar van lawaaislechthorendheid begint op de werkvloer bij 80 dB, alles wat daarboven komt zijn waardes waarbij gehoorbescherming verplicht is. Bij 83 dB is het geluidsvolume namelijk twee keer zo hoog en mag uw werknemer nog maar 4 uur zonder gehoorbescherming werken. In de overige 4 uur mag dan geen hoog geluidsniveau meer voorkomen. Als de dagdosis gemiddeld hoger is dan 85 dB, bent u verplicht gehoorbescherming aan te bieden.

Hoe hard is 85 decibel?

Om u een idee te geven hoeveel 85 dB is:

  • Een normaal gesprek voeren heeft een geluidsniveau van ongeveer 60 dB.
  • Een autoradio op vol volume kan pieken hebben van 100 dB.
  • De pijngrens bij de meeste volwassenen ligt boven 120 dB.

Als vuistregel telt: als het niet mogelijk is zonder stemverheffing een gesprek te voeren met iemand binnen een straal van een meter, bestaat de kans op het ontwikkelen van lawaaidoofheid.

Soorten gehoorbescherming

Binnen de verplichte gehoorbescherming zijn 3 soorten gehoorbeschermers te onderscheiden.

Gehoorkappen

Deze worden als koptelefoons gedragen en bieden een demping van maximaal 30 dB. Echter kan het dragen van gehoorkappen wel verhitting van de oren veroorzaken.

Oorpluggen, dopjes, stopjes

Deze worden vaak niet goed ingebracht, waardoor er onvoldoende demping optreedt.

Otoplastieken

Dit zijn op maat gemaakte oordoppen die bescherming kunnen bieden tot 30 dB. Deze worden vaak afgestemd op de demping die noodzakelijk is op de werkplek zodat het draagcomfort maximaal is.

Voor welk soort beschermers u uiteindelijk kiest, hangt af van de drager en zijn of haar wensen. Laat hierbij budget niet leidend zijn!

Advies van Van Houten & Partners

Wij zijn een landelijk opererend organisatieadviesbureau op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Van Houten & Partners begeleidt en adviseert bedrijven bij het behalen van de juiste certificaten. Wilt u meer informatie over diensten? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...