Blog

Waarom is een VCA certificering zo belangrijk?

U weet dat u als werkgever een zorgplicht heeft, en dus moet zorgen dat medewerkers van uw organisatie op een veilige en gezonde manier kunnen werken. Mogelijk heeft u al wel gehoord van een VCA certificering, en u weet dat het iets met veiligheid te maken heeft binnen uw bedrijf. Maar waarom is een VCA certificering nu zo belangrijk en wanneer is dit eigenlijk vereist?

Wat is een VCA bedrijfscertificering?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Opdrachtgevers in onder andere de branches techniek en infra kunnen als eis stellen dat u een VCA certificering kunt overleggen. Een VCA bedrijfscertificering houdt in dat u als werkgever kunt aantonen dat u werkt volgens de richtlijnen voor een veilige, gezonde en milieuvriendelijke werkomgeving. Er zijn verschillende soorten VCA certificeringen die u kunt aanvragen:

  • VCA* 
  • VCA**
  • VCA Petrochemie

Het benodigde type VCA certificering hangt onder andere af van de aard van de risico’s die het werken in uw bedrijf met zich meebrengt. Wilt u meer weten? Lees meer over wat een VCA certificaat is.

Met een VCA certificaat loopt u voorop!

Een VCA certificaat doet waar het voor bedoeld is: het aantal bedrijfsongevallen wordt aanzienlijk teruggedrongen. Daarnaast is een VCA certificering binnen diverse branches een grote pré. Denk bijvoorbeeld aan de infra, techniek en metaal en petrochemie. Met een VCA bedrijfscertificering maakt u aanspraak op meer opdrachten, omdat u serieuzer genomen wordt door de branche. Met een VCA bedrijfscertificering verbetert u kortom de veiligheid op de werkvloer én krijgt u in de praktijk een voorsprong op de concurrentie. 

Wat is er nodig voor een VCA certificering voor mijn bedrijf?

Om in aanmerking te komen voor een VCA certificering voor uw bedrijf, moeten al uw medewerkers een VCA-cursus met goed gevolg hebben afgerond. Ook als u nieuwe medewerkers aanneemt, is het dus zaak om hun VCA certificaten te regelen voordat zij op een opdracht gezet worden. 
Er zijn verschillende cursussen, afgestemd op de verantwoordelijkheden per medewerker. Zo zal een operationeel medewerker een ander examen afleggen dan een leidinggevende. Het VCA certificaat is vervolgens 10 jaar geldig.

Laat uw bedrijf VCA certificeren bij Van Houten & Partners

Wilt u uw bedrijf of uw medewerkers laten certificeren volgens de eisen van de VCA? De ervaren adviseurs bij Van Houten & Partners helpen u hier graag mee. Vraag een offerte aan of neem direct telefonisch contact op met onze VCA-experts, via 010 268 00 65.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...