Blog

Waarom heb ik een ISO 14001 nodig?

ISO 14001 is de internationaal geaccepteerde standaard met eisen voor een milieumanagementsysteem die werd ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Het wordt gebruikt om een bij de organisatie passend milieubeleid te ontwikkelen en de uitvoering ervan te borgen. In feite is de norm ISO 14001 een milieuprestatiemeting; een instrument om organisaties te assisteren bij het inzichtelijk maken van de milieuprestaties. In deze blog vertellen wij u waarom u een ISO 14001 certificering nodig heeft.

Waarom een ISO 14001 certificering?

Met een ISO 14001:2015 certificaat toont u aan dat u structureel bezig bent met het verbeteren van uw milieuprestaties. Uit onderzoek blijkt dan ook dat de belangrijkste aanleiding om te starten met de invoering van ISO 14001 de vraag van klanten en/of een voorwaarde bij tenders en aanbestedingen is. Deze achterliggende reden nam voor bedrijven tussen de periode 2006 – 2010 ten opzichte van 2011 – 2013 zelfs met 36% toe naar 60%.

Andere voordelen van het behalen van een ISO 14001 certificaat

Hoewel het opzetten van een managementsysteem volgens ISO 14001 vaak begint vanuit commercieel oogpunt, zien we dat wanneer het managementsysteem werkt andere voordelen aan het licht komen. Deze voordelen ISO 14001 sommen we hieronder op:

  • Bedrijven zien sterke verbetering in beheersing van milieuaspecten.
  • Organisaties noemen inzicht in milieuwetgeving en naleving van wettelijke eisen als een prettig bijkomend voordeel.
  • Ook de procesverbetering en het bewustzijn van werknemers op het gebied van milieu gaat flink vooruit.
  • Er is meer oog voor de milieuprestaties die verbonden zijn aan ingekochte producten en diensten waardoor de milieubewustheid zich verspreid buiten het bedrijf.
  • Met het ISO 14001 certificaat krijgt u beter inzicht in de verwachtingen van klanten op het gebied van milieuprestaties.

ISO 14001 certificering met Van Houten & Partners

We zijn een landelijk opererend organisatie- en adviesbureau, met een specialisatie in duurzaamheid, veiligheid en kwaliteitsoptimalisatie. Ook op het gebied van een ISO 14001 certificering kunt u bij ons terecht. Een ISO 14001 certificaat is maatwerk; de hoeveelheid werk is afhankelijk van uw branche, het aantal medewerkers en het aantal locaties. Vraag vandaag nog een offerte aan of neem contact op met een van onze adviseurs voor meer informatie over ISO 14001 certificering.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...