Blog

Vereiste Trede 3 van SCL uitgesteld tot juli 2026

Het aanscherpen van de ViA-eis wordt uitgesteld tot 2026. Het aanscherpen van de ViA-eis voor de Safety Culture Ladder (veiligheidsladder) van Trede 2 naar Trede 3 stond gepland op 1 januari 2025. De Governance Code Veiligheid Bouw (GCVB) heeft onlangs besloten om dit op 1 juli 2026 door te voeren, doordat er nog geen goed alternatief was gevonden voor de Approved Self Assesment (ASA).  

Bewijsplicht ASA 

Het lichtste bewijsmiddel binnen ViA, de Approved Self Assessment (ASA), ontbeert momenteel een adequaat alternatief. Strengere eisen stellen zou de balans van ViA in gevaar brengen, aangezien Trede 3 met de ASA niet voldoende kan worden aangetoond. Momenteel wordt intensief onderzoek verricht om een nieuw bewijsmiddel te vinden dat de juiste balans biedt tussen een passende auditbelasting en het kunnen aantonen van Trede 3. 

Er wordt tevens overwogen om bedrijven die reeds op Trede 3 of hoger zitten, binnen de geldende aanbestedingsregels te belonen. Dit stimuleert organisaties om certificeringen te behalen en draagt bij aan de verspreiding van ViA-eisen naar diverse sectoren, zoals de bouw, met een focus op bewustzijn, houding en gedrag voor een veiligere werkomgeving. 

Dit is hoe de Veiligheidsladder / NEN Safety Culture Ladder werkt 

De Safety Culture Ladder (SCL), is een instrument om veiligheidsbewustzijn en bewust veilig handelen in organisaties te meten. Dit is bedoeld om bedrijven en hun leveranciers te stimuleren om bewust veilig te werken. De Veiligheidsladder bestaat uit 5 treden. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn, hoe hoger de trede van een organisatie op de ladder. Wilt u meer weten over hoe de SCL in elkaar zit, of wat uw organisatie ervoor moet doen om deze te behalen? Lees er alles over op deze pagina 

Haal de Veiligheidsladder / NEN Safety Culture bij Van Houten & Partners  

Wilt u moeiteloos uw organisatie naar Trede 3 of hoger tillen met het Safety Culture Ladder certificaat? Bij Van Houten & Partners bieden we een gestroomlijnd traject aan, geleid door ervaren adviseurs die uw bouworganisatie stap voor stap begeleiden naar succesvolle certificering. Bespaar tijd, vermijd complexe procedures en krijg helderheid en deskundige begeleiding om uw doel te bereiken. 

Kies voor de betrouwbare route naar certificering bij Van Houten & Partners – uw partner voor een veiligere werkomgeving. Neem vandaag nog contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...