Blog

Veiligheidsladder / SCL verplicht bij aanbestedingen

De VCA is voor de meeste bouwbedrijven bekend terrein. Maar de Veiligheidsladder (tegenwoordig Safety Culture ladder, SCL) nog niet zozeer. Tot voor kort was die ook nergens verplicht. Hier is sinds 1 januari 2022 verandering in gekomen: de Veiligheidsladder certificering is sindsdien verplicht bij aanbestedingen. Dit betekent dat uw organisatie behalve praktisch gezien voldoen aan de VCA-veiligheidsnorm, ook het bewustzijn rondom veiligheid actief moet verbeteren. Wilt u dus een relevante aanbesteding binnenhalen? Dan raden we u aan om zo snel mogelijk uw Safety Culture Ladder certificaat te behalen!

De Veiligheidsladder en de Governance Code Veiligheid in de Bouw

Werkt uw bedrijf in opdracht voor een organisatie, die ondertekenaar is van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB)? Dan is een Veiligheidsladder certificaat verplicht. De GVCB is een code waarin veiligheidsbewustzijn in bouwbedrijven beschreven staat. Het gaat niet zozeer om een werkprotocol, maar om de cultuur rondom veiligheid. Voldoet uw bedrijf aan de veiligheidsladder, dan is dit een teken dat het veiligheidsbeleid goed is ingebed in de organisatie.

Hoe gaat een Safety Culture Ladder (SCL) audit in zijn werk?

Het controleren van een protocol is een stuk eenduidiger dan het beoordelen van het veiligheidsbewustzijn in een organisatie. Daarom zijn er bij een SCL-audit altijd twee auditoren betrokken. De audit bestaat vooral uit interviews en observaties. Die vinden plaats op locatie, maar ook op projecten. De auditors vragen bijvoorbeeld naar de redenen waarom iemand een bepaalde maatregel uitvoert. In een aantal interviews proberen de auditoren de sterke punten en verbeterpunten op het gebied van veiligheidsbewustzijn te achterhalen.

Hoe bereid ik me voor op een SCL-audit?

Voordat uw organisatie in aanmerking komt voor certificering, moeten we eerst de huidige situatie op het gebied van veiligheidsbewustzijn in kaart brengen. Naar aanleiding van deze scope, voeren we een GAP analyse en Self Assessment uit. Hieruit komen een aantal acties, waarmee we een interventieplan kunnen opstellen. Is alle benodigde informatie verzameld? Dan helpen we u met het implementeren van de Veiligheidsladder. Is de implementatiefase afgerond, dan kan uw organisatie getoetst worden voor de certificering. Lees meer over onze werkwijze voor de SCL.

Behaal nu uw Veiligheidsladder certificaat met Van Houten!

U heeft besloten dat u de Safety Culture Ladder certificering wilt behalen. Maar u ziet het niet zitten om ingewikkelde informatie door te spitten en u wilt graag begeleiding in het proces. De adviseurs van Van Houten & Partners helpen u met een duidelijk, inzichtelijk plan en gedegen begeleiding bij uw Veiligheidsladder certificering. Met 100% succesgarantie. Neem contact op!

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...