Blog

VCA-bedrijfscertificering: vermijd veiligheidsrisico’s

Veilig werken en gezondheid zijn thema’s die vooral in de bouw, petrochemie en andere industrieën extra spelen ten opzichte van andere sectoren. De risico’s in deze vakgebieden zijn simpelweg groot, omdat er veel wordt gewerkt op hoogte en met zware materialen en machines. Om het beleid rondom veiligheid onafhankelijk te kunnen toetsen is de VCA ooit in het leven geroepen. Bij Van Houten en Partners begeleiden wij u als organisatie bij uw VCA-certificering, zodat u veiligheidsrisico’s voortaan tot een minimum beperkt.

Wat is VCA?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het gaat om een checklist die aangeeft hoe u als bedrijf veilig werkt en hoe u het risico op bedrijfsongevallen tot een minimum beperkt. Met de VCA-certificering legt uw bedrijf de basis om iedere dag zo veilig en gezond mogelijk te werken.

Veiligheidsrisico’s in de bouw

Het VCA certificaat voor het bedrijf is geen wettelijke verplichting, maar kan een eis zijn van opdrachtgevers. En niet voor niets: het aantal arbeidsongevallen stijgt de laatste jaren steeds verder. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

Type ongeval Percentage van het totaal
   
1.    Vallen van hoogte 29%
2.    Contact met bewegende delen van een machine 22%
3.    Vallende objecten 13%
4.    Aanrijdingen van een voetganger door een voertuig 4,40%
5.    Beknelling tussen een machine en een ander object 4,20%

Bron: Top 5 ernstige ongevallen op de werkvloer (arbo-online.nl)

Om dit soort veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen uw (bouw)bedrijf in kaart te brengen moet u volgens de wet een RI&E (Risicoinventarisatie en -evalutie) hebben, die u continu actueel houdt. Wij helpen u ook graag bij het opstellen en actualiseren van uw RI&E.

Waarom een VCA-certificering:

  • U beschermt uw medewerkers met concrete eisen en regels om elke dag veilig te werken, dit maakt u een aantrekkelijkere werkgever;
  • Minder verzuim in uw bedrijf doordat er minder ongelukken gebeuren en ziekte wordt verminderd;
  • Het VCA-certificaat geeft u een voorsprong op de concurrentie: uw bedrijf maakt aanspraak op meer opdrachten.
  • Talent aantrekken. Vakmensen herkennen vakmanschap.

Om aanspraak te maken op de bedrijfscertificering moeten al uw werknemers ook een persoonlijk VCA-certificaat behalen. Uiteraard kan dit ook bij ons. Bekijk hiervoor onze cursusagenda.

Toolboxmeetings verplicht bij VCA* en VCA**

Om het nadenken over bedrijfsveiligheid en gezondheid in uw organisatie te verankeren, is één van de eisen in de VCA-Checklist het verzorgen van een periodieke toolboxmeeting. Tijdens zo’n toolboxbijeenkomst signaleert u actuele veiligheids- en gezondheidsrisico’s en geeft hierover concrete aanwijzingen aan uw personeel. De bijeenkomsten vormen een niet te onderschatten onderdeel van uw veiligheidsstrategie

VCA-certificering bij Van Houten & Partners

Bent u nog op zoek naar een adviesbureau dat u kan begeleiden naar uw VCA-bedrijfscertificering? Wij nemen u bij het volledige proces aan de hand. Van het verzorgen van een VCA cursus voor uw werknemers tot het opstellen van de RI&E. Ons doel: een geslaagde VCA-certificering voor u, waardoor veilig werken wordt verankerd in het DNA van uw organisatie. Meer weten? Neem contact op met één van onze adviseurs.

Terug naar het overzicht