Blog

Vanaf hoeveel medewerkers is een RI&E verplicht?

Met een Risico-Inventarisatie & Evaluatie brengt u alle risico’s binnen uw bedrijf goed in kaart, zodat u voor een veiligere en betere werksituatie kunt zorgen. Om risico’s welke uit de RI&E naar voren zijn voorkomen is er het Plan van Aanpak: concrete maatregelen om de aanwezige risico’s te beheersen en op te lossen. Maar wanneer is een RI&E met Plan van Aanpak nu eigenlijk verplicht? Op basis van onderstaande beslisboom hebben we enkele voorbeelden toegelicht.

overzicht wanneer is een R&E verplicht

RI&E verplicht voor organisaties

Wat de rechtsvorm van uw organisatie ook is (VOF, BV of anders), heeft u personeel in dienst dan moet u een RI&E uitvoeren. Wel hangt het ervan af hoeveel medewerkers u heeft, wat hierin van u verwacht wordt.

Maximaal 25 medewerkers

Heeft uw organisatie maximaal 25 medewerkers, dan kunt u mogelijk gebruikmaken van een erkende branche-RI&E. Indien u gebruik maakt van een erkende branche-RI&E dan hoeft u de RIE niet te laten toetsen. Bent u nog geen lid van een brancheorganisatie, dan kunt u dat overwegen.

Let wel, het zelf opstellen van de RI&E vanuit o.a. een branche RI&E en met name het opstellen van het plan van aanpak vergt veel van uw tijd en van uw deskundigheid op het gebied van veiligheid, wet- en regelgeving en arbozaken. De specialisten van Van Houten & partners kunnen u uiteraard van dienst zijn bij het laten opstellen van de wettelijk verplichte RI&E.

Meer dan 25 medewerkers

Heeft uw organisatie 26 of meer medewerkers, of is er geen erkende branche RI&E, dan moet u zelf een RI&E (laten) opstellen, die u vervolgens moet laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst/ deskundige. 

RI&E voor organisaties met alléén vrijwilligers

Voor vrijwilligers hoeft de RI&E alleen uitgevoerd te worden wanneer in de organisatie gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen of biologische agentia. U hoeft de RI&E dan ook alleen voor deze onderdelen op te stellen. Let op u heeft wel een zorgplicht ten aanzien van overige risico’s zoals werken op hoogte en of werken met gevaarlijke machines.

Wilt u zich meer verdiepen in wat een RI&E precies inhoudt? Lees hier meer over de RI&E.

RI&E laten opstellen of toetsen?

Wilt u een RI&E laten opstellen, of uw zelf opgestelde RI&E laten toetsen? Neem contact op met de adviseurs van Van Houten & Partners. Wij helpen u hier graag mee!

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...