Blog

Riskeer ik een boete als mijn bedrijf geen RI&E heeft?

Wat is een RI&E

Een RI&E is een Risico-Inventarisatie en Evaluatie. Dit is een verplicht middel voor werkgevers om de gezondheid en veiligheid van de werkplek te bevorderen. Elk bedrijf moet door een arbodienst of een deskundige op het gebied van arbo laten inventariseren hoe gevaarlijk of ongezond het werk kan zijn voor medewerkers. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de gezonde en veilige omstandigheden van je werknemers, maar helpt ook tegen een boete RI&E en eventuele schadeclaims.

Boete RI&E en schadeclaims

Een RI&E is voor elk bedrijf vanaf 1 FTE verplicht, behalve voor zzp'ers. Heeft u dit niet gedocumenteerd, dan kunt u een boete krijgen van de Nederlandse Arbeidsinspectie. De hoogte van een boete hangt af van de grootte van het bedrijf en begint bij € 300,- en kan oplopen tot € 3.000,-.
De boete of minder schadeclaims zou natuurlijk niet de motivatie moeten zijn om een RI&E in te stellen. Het gaat immers om de gezondheid van uw werknemers, die de drijvende kracht zijn van uw bedrijf. Zo zorgt een Risico-Inventarisatie en Evaluatie voor minder ziekteverzuim, en bevordert het werkplezier en de productiviteit. 

Hoe stelt u een RI&E op? Lees het hier.

Risico’s beperken met een RI&E

Om geen risico te lopen op een boete, is het belangrijk de RI&E aan te gaan voor uw bedrijf. Dit is een goede start om de risico’s in uw organisatie te inventariseren en op basis daarvan maatregelen te nemen om het risico te verminderen. Naast een veiligere werkomgeving verlaagt u de kans op schadeclaims en neemt u het risico weg dat u een boete RI&E krijgt in geval van een ongeval. De RI&E is dus een verplichting van de wet maar levert ook iets op!

RI&E met Van Houten

Wilt u graag weten wat een RI&E voor uw bedrijf gaat kosten? Neem dan contact op met een van onze adviseurs of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...