Blog

Riskeer ik een boete als mijn bedrijf geen RI&E heeft?

Wat is een RI&E

Een RI&E is een Risico-Inventarisatie en Evaluatie. Dit is een verplicht middel voor werkgevers om de gezondheid en veiligheid van de werkplek te bevorderen. Elk bedrijf moet door een arbodienst of een deskundige op het gebied van arbo laten inventariseren hoe gevaarlijk of ongezond het werk kan zijn voor medewerkers. Dit is niet alleen bevorderlijk voor de gezonde en veilige omstandigheden van je werknemers, maar helpt ook tegen een boete RI&E en eventuele schadeclaims.

Boete RI&E en schadeclaims

Als een van uw werknemers ziek wordt of een ongeval krijgt dat te maken heeft met het beroep of het bedrijf, kunt u aansprakelijk worden gesteld. Een boete Risico-Inventarisatie & Evaluatie komt dan al snel om de hoek kijken. Een boete RI&E wordt opgelegd door de Inspectie SZW voor het niet hebben van een RI&E. De hoogte van een boete RI&E hangt af van de grootte van het bedrijf en begint bij € 300,- en kan oplopen tot € 3.000,-. Deze boete Risico-Inventarisatie & Evaluatie staat los van de eventuele schadeclaim die een werknemer kan aanvragen.

Risico’s beperken met een RI&E

Om geen risico te lopen op een boete RI&E is het belangrijk de RI&E aan te gaan voor uw bedrijf. Dit is een goede start om de risico’s in uw organisatie te inventariseren en op basis daarvan maatregelen te nemen om het risico te verminderen. Naast een veiligere werkomgeving verlaagt u de kans op schadeclaims en neemt u het risico weg dat u een boete RI&E krijgt in geval van een ongeval. De RI&E is dus een verplichting van de wet maar levert ook iets op!

RI&E met Van Houten

Wilt u graag weten wat een RI&E voor uw bedrijf gaat kosten? Neem dan contact op met een van onze adviseurs of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...