Blog

Moet ik als zzp’er verplicht een VCA diploma hebben?

Een VCA certificaat is als zzp'er niet verplicht, maar wel handig! VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Met een certificaat op zak weten klanten dat u volgens bepaalde richtlijnen werkt om een gezonde en veilige leefomgeving te bieden voor de werknemers. Dit is niet alleen een prettig gevoel voor de werknemers, maar kan ook het project bevorderen en in het geval van een arbo-zaak werkt het in uw voordeel: doordat er arbo-zaken mee worden genomen met een VCA certificaat staat u als zzp'er juridisch sterker.

VCA diploma voor zzp'ers

Een bedrijf kan een VCA certificering behalen. Hieraan kan een opdrachtgever zien dat iedereen die werkzaam is bij het bedrijf in het bezit is van een VCA diploma. Maar hoe zit dat als u zzp'er bent?

Als zelfstandig ondernemer kunt u geen VCA certificering krijgen; er is namelijk geen sprake van personeel, onderaannemer of uitzendkrachten. Wel kunt u een VCA diploma (persoonscertificering) behalen zodat ook u door een VCA gecertificeerd bedrijf ingehuurd kunt worden. Als u als zzp'er een VCA VOL diploma heeft, kunt u geen gebruik maken van het VCA-logo.

VCA persoonscertificering

Er zijn 2 soorten certificering; de persoonscertificering en de bedrijfscertificering. De persoonscertificering is een essentieel onderdeel in de opleiding van de zzp'er. Er zijn twee opleidingen binnen de VCA: Basisveiligheid VCA (VCA-B) en Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL VCA).

Als zzp'er moet u van opdrachtgevers VCA VOL (persoons)gecertificeerd zijn. Daarvoor moet u als persoon het certificaat behalen. Van Houten & partners biedt u de mogelijkheid om de VCA VOL cursus te volgen op diverse locaties in heel Nederland.

VCA VOL diploma voor ZZP'er met Van Houten & Partners

Van Houten & Partners is een landelijk opererend organisatie-adviesbureau. Wij zijn gespecialiseerd in duurzaamheid, veiligheid en kwaliteitsoptimalisatie. Onze ervaring met het geven van VCA cursussen, onder andere voor zzp'ers, zorgt ervoor dat u snel, planmatig en tegen een scherp tarief uw VCA diploma kunt behalen. Neem contact op met ons als u nog vragen heeft.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...