Blog

Minder arbeidsongevallen? Meer investeren in de veiligheidscultuur

Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat er jaarlijks steeds meer arbeidsongevallen zijn. In 2018 zijn er 4% meer meldingen geweest van een arbeidsongeval dan in 2017. Er is ook een stijging te zien in het aantal ernstige bedrijfsongevallen met een dodelijke afloop. Zo zijn er 2018 71 dodelijke slachtoffers gevallen ten opzichte van 54 dodelijke slachtoffers in 2017.

De sectoren bouw, vervoer en opslag en handel en industrie blijken het gevaarlijkste, want daar vonden de meeste van deze fatale arbeidsongevallen plaats:

  • Bouw: 20
  • Vervoer en opslag: 11
  • Groot- en detailhandel: 11
  • Industrie: 10

Meest voorkomende oorzaken arbeidsongevallen

Opvallend is dat relatief gezien de meeste arbeidsongevallen gebeuren bij kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers. Wat ook opvalt is dat jongeren tussen de 18 en 24 jaar oud en ouderen vaker bij een arbeidsongeval betrokken zijn. De meeste voorkomende oorzaken van arbeidsongevallen zijn:

  • Vallen van hoogte
  • “Gegrepen” worden door bewegende delen van een machine
  • Geraakt worden door vallende objecten
  • Aanrijdingen

De Inspectie SZW bekijkt tijdens het onderzoek naar de toedracht van de ernstige arbeidsongevallen altijd of er regels zijn overtreden en naar hoe een dergelijk ongeval voorkomen kan worden. Deze onderzoeken kosten veel tijd en moeten zeer zorgvuldig uitgevoerd worden. Uiteraard zou de Inspectie SZW graag meer tijd besteden aan proactieve inspecties, dan aan ongevalsonderzoek. Er wordt in elk geval uitgebreid met meer medewerkers, om hier ook een goede balans in te kunnen brengen. Ook wordt er onderzocht of het een mogelijkheid is dat bedrijven na een arbeidsongeval zelf met een verbeterplan kunnen komen.

Investeer meer in de veiligheidscultuur

De Inspectie SZW vindt dat bedrijven ervan bewust moeten zijn dat de veiligheid en gezondheid van de werknemers staat of valt met de cultuur van het bedrijf. Jammer genoeg zien we in de huidige economie dat het werk steeds sneller moet, met als gevolg er soms minder aandacht is voor veiligheid en dat leidt ertoe dat er meer (en ernstigere) arbeidsongevallen gebeuren. Daarom roept de Inspectie SWZ bedrijven op om meer aandacht te richten op veilig en gezond werken.

Veilig werken met Van Houten & Partners

Van Houten & Partners is een landelijk opererend organisatie- adviesbureau op het gebied van duurzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Net als de Inspectie SZW vinden wij het erg belangrijk dat er voor iedereen een veilige werkomgeving is of wordt gecreëerd. Daarbij adviseren en begeleiden wij bedrijven graag onder andere bij het behalen van een VCA bedrijfscertificering, verschillende ISO certificeringen of het uitvoeren van een RI&E.

Wilt u graag meer informatie over veilig werken en de certificeringen die wij aanbieden? Of wilt u een keer kennismaken met ons? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...