Blog

Kan ik mijn werknemers verplichten een VCA certificaat te behalen?

VCA certificering

In steeds meer branches wordt gebruikgemaakt van de VCA: VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers. Een VCA is niet alleen in de bouw een effectief middel om op een gezonde en milieuvriendelijke manier te werken. In steeds meer branches wordt het gebruikelijk een VCA certificaat te hebben – werken zonder VCA gebeurt steeds minder. Het certificaat verkrijg je door het volgen van een VCA cursus. Hiermee toon je aan je klanten of je werkgever dat je over de juiste kennis beschikt rondom veiligheidsvoorschriften.

Kun je werknemers verplichten een certificaat te behalen?

Je hebt van werknemers vast wel eens de vraag gekregen: "Mag ik werken zonder VCA diploma?". Het antwoord op die vraag is: ja, dit kan. Een VCA diploma is geen wettelijke verplichting, maar binnen de branches wel een pre.

Je kunt als persoon een VCA diploma hebben, en als onderneming kun je VCA*(*) gecertificeerd zijn. Hiermee kun je aan de buitenwereld aangeven dat je aantoonbaar voldoet aan de VCA norm.

Als werkgever kun je eisen dat je werknemers beschikken over een VCA diploma. Als een onderneming een VCA certificaat heeft, moeten de uitvoerend medewerkers een BVCA diploma hebben en de leidinggevend uitvoerend medewerkers een VCA VOL diploma. Dit is een verplichting vanuit de VCA norm. Hierbij kunnen werkgevers de werknemers dus verplichten om een VCA diploma op zak te hebben.

Werken zonder VCA diploma is dus voor medewerkers alleen een mogelijkheid binnen een bedrijf waarbinnen er geen sprake is van een VCA-bedrijfscertificering.

Een VCA certificering met Van Houten & Partners

Wij zijn een landelijk opererend organisatie- adviesbureau, met een specialisatie in duurzaamheid, veiligheid en kwaliteitoptimalisatie. Onze ervaring met VCA certificering zorgt dat u snel, planmatig en voor een scherp tarief uw VCA certificering kunt behalen. We werken hierbij met een vijf-stappenplan.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...