Blog

Navigeren door Veiligheid: Is een VCA Diploma Verplicht voor ZZP'ers?

VCA Diploma en ZZP’ers: Een Vervelende Verplichting of een Puik Pluspunt?


Hoewel een VCA diploma niet wettelijk verplicht is voor ZZP'ers, biedt het behalen van dit diploma zeker voordelen. De letters VCA staan voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Door een VCA diploma te bezitten, kunt u aan klanten laten zien dat u werkt volgens bepaalde veiligheidsrichtlijnen die zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Dit heeft niet alleen voordelen voor uw klanten, maar kan ook een boost geven aan uw projecten en uw juridische positie versterken in het geval van arbeidskwesties.


Het verschil tussen certificering en een diploma


Als bedrijf kan er een volledige VCA certificering worden behaald, waaruit blijkt dat iedere werknemer een VCA diploma heeft. Maar wat als u een zelfstandig ondernemer bent? Als ZZP'er kunt u geen bedrijfscertificering krijgen omdat u geen personeel, onderaannemers of uitzendkrachten heeft. Maar u kunt gelukkig wél een persoonsgebonden VCA diploma behalen. Dit betekent daarnaast dat u zelf ook in aanmerking komt om te worden ingehuurd door een bedrijf met VCA certificering.


VCA Persoonscertificering: Wat houdt het in?


Binnen de VCA zijn er twee soorten certificeringen: persoonscertificering en bedrijfscertificering. Voor ZZP'ers is de persoonscertificering van essentieel belang. Er zijn twee opleidingen binnen de VCA: Basisveiligheid VCA (VCA-B) en Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VOL VCA). Als ZZP'er bent u vaak verplicht om VCA VOL gecertificeerd te zijn voor opdrachtgevers. Bekijk hier ons actuele cursusaanbod voor beide certificeringen en schrijf u in.


Haal uw VCA VOL Diploma met Van Houten & Partners


Als landelijk opererend organisatie-adviesbureau is Van Houten & Partners gespecialiseerd in duurzaamheid, veiligheid en kwaliteitsoptimalisatie. Met onze uitgebreide ervaring in het geven van VCA cursussen, kunnen wij u als ZZP'er begeleiden om snel, doelgericht en tegen een scherp tarief hun VCA diploma te behalen. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op. Met Van Houten & Partners bent u ook als ZZP’er zo op weg naar een veiliger en gezonder werkklimaat!
We werken hierbij met een vijf-stappenplan (klik voor meer informatie).

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...