Blog

Is een B-VCA diploma verplicht voor mijn stagiairs?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Het VCA certificaat voor het bedrijf is geen wettelijke verplichting, maar kan een eis zijn van opdrachtgevers. Als bedrijf kunt u het VCA*(*) certificaat behalen volgens de VCA norm 2017/6.0. Onderdeel daarvan is tevens dat al uw uitvoerend medewerkers het B-VCA (basisveiligheid) diploma moeten behalen en leidinggevend uitvoerend medewerkers het VCA VOL diploma. Maar hoe zit het eigenlijk met B-VCA diploma voor stagiairs?

VCA certificering voor stagiairs

Om er zeker van te zijn dat ál uw medewerkers voldoen aan de eisen van het VCA certificaat zullen ook stagiairs een VCA certificaat moeten halen in de vorm van een B-VCA. De gouden regel is dat alle medewerkers die minimaal drie maanden in dienst zijn en risicovol werk verrichten, of werk in een risicovolle omgeving uitvoeren, een B-VCA diploma moeten behalen. Dit geldt zowel voor stagiairs als voor tijdelijke medewerkers.

B-VCA diploma

Het VCA diploma is er voor uitvoerend medewerkers (B-VCA diploma) en leidinggevend uitvoerend medewerkers (VCA VOL diploma) Met het B-VCA diploma geeft u aan dat u basiskennis hebt over veiligheid, gezondheid en milieu. Over het algemeen geldt dit B-VCA diploma als voldoende voor stagiairs.

Cursus B-VCA voor stagiairs

Van Houten & Partners biedt cursussen om het VCA diploma te behalen aan, inclusief het VCA diploma voor stagiairs in de vorm van het B-VCA diploma. Deze basis VCA cursus is gericht op operationele werknemers en duurt een dag. Tijdens deze cursusdag komen onderwerpen als Arbowet, risico’s, preventie, beschermingsmiddelen, risicovolle werkzaamheden, zoals onder andere tillen en werken op hoogte aan bod. Alles wat de basis legt voor veilig werken wordt mondeling behandeld en afgesloten met een officieel erkend examen. Een VCA diploma is tien jaar geldig.

B-VCA diploma ook voor stagiairs met Van Houten & Partners

Wij zijn een landelijk opererend organisatie- en adviesbureau gespecialiseerd in duurzaamheid, veiligheid en kwaliteitsoptimalisatie. Een veilige werkomgeving is van groot belang, daarom besteden wij bij Van Houten & Partners veel aandacht en zorg aan onze cursussen VCA certificering. U kunt meerdere keren per maand terecht voor een cursusdag en B-VCA examen voor uw stagiairs. Neem vandaag nog contact op met Aad Korstanje, onze medewerker cursusplanning.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...