Blog

Hoeveel toolboxmeetings per jaar nodig bij VCA-bedrijfscertificering?

De toolboxmeeting is een belangrijke terugkerende bijeenkomst over werkveiligheid, met alle medewerkers in uw bedrijf. Maar is zo’n toolboxbijeenkomst nu eigenlijk verplicht? En hoeveel toolboxmeetings per jaar moet u minimaal houden om te voldoen aan een VCA-bedrijfscertificering? We zetten het hier voor u op een rij.

Wat is een toolboxmeeting of toolboxbijeenkomst?

Tijdens een toolboxbijeenkomst bespreekt u met uw collega’s een onderwerp binnen het thema veiligheid op werk. Door middel van een korte presentatie met uitleg leert u medewerkers gevaren in het dagelijks werk te herkennen. Door vragen voor te leggen over bepaalde werksituaties, zorgt u als leidinggevende voor een gezonde discussie. Toolboxmeetings geven uw medewerkers veel inzicht in veilig handelen: met deze bijeenkomsten vergroot u hun veiligheidsbewustzijn.

Zijn toolboxmeetings verplicht?

Toolboxbijeenkomsten zijn niet voor alle bedrijven verplicht, maar wél voor VCA*(*) gecertificeerde bedrijven. Heeft u geen VCA-certificering, dan is de toolboxmeeting dus niet verplicht. Maar let op: toolboxmeetings zijn zeer nuttig en belangrijk, zie dit dus ook niet als een vervelende verplichting. Een goede veiligheid voorkomt ongelukken op de werkvloer en alle nare gevolgen van dien. Wij raden u dus met klem aan om deze veiligheidsbijeenkomst periodiek op te nemen in uw werkschema.

Hoeveel toolboxmeetings zijn er per jaar nodig?

Dit zijn de minimale aantallen vereiste toolboxmeetings voor VCA-gecertificeerde organisaties:

  • VCA* gecertificeerde bedrijven: minimaal 4 per jaar
  • VCA** gecertificeerde bedrijven: minimaal 10 per jaar
  • Organisaties met VCA Petrochemie: minimaal 10 per jaar

Tips voor een geslaagde toolboxmeeting

Toolboxmeetings organiseren voor uw organisatie? Hierbij een aantal tips om tot een geslaagde veiligheidsbijeenkomst te komen:

  • Laat de meeting niet te lang duren: ongeveer 20 minuten.
  • Kies een actueel onderwerp, dat op dit moment speelt. Dit stimuleert de betrokkenheid van medewerkers. Leg ook goed uit waarom je dit onderwerp hebt gekozen, zodat het belang duidelijk is.
  • Verdiep je van tevoren goed in het onderwerp.
  • Maak het visueel, dit werkt voor veel mensen verhelderend.
  • Geef voldoende ruimte voor discussie: iedereen mag vragen stellen en ervaringen delen. Weer kritische vragen niet af, maar beantwoord ze eerlijk.
  • Bespreek wat er anders moet om veiliger te kunnen werken.
  • Maak tot slot duidelijke afspraken en concrete actiepunten. Geef ook aan wat u met deze actiepunten gaat doen.

VCA-certificering bij Van Houten & Partners

Bent u nog op zoek naar een adviesbureau die u kan begeleiden naar uw VCA-bedrijfscertificering? Wij nemen u aan de hand door alle stappen mee, zodat de norm echt gaat leven in uw organisatie. Ons doel: een geslaagde VCA-certificering voor u, waardoor veilig werken wordt verankerd in het DNA van uw organisatie. Meer weten? Neem contact op met één van onze adviseurs.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...