Blog

Hoe kan ik mijn CO2-uitstoot verminderen?

Milieubelasting is een belangrijk onderwerp dat steeds belangrijker wordt. Naast de eigen verantwoordelijkheid die we op persoonlijk- en bedrijfsvlak kunnen nemen, wordt milieuvriendelijk en duurzaam gedrag steeds meer beloond. Dit kan zijn door bedrijven die opdrachten alleen uitbesteden aan duurzame partners, of bijvoorbeeld door (fictieve) kortingen bij aanbestedingen. De CO2 prestatieladder is een instrument dat bedrijven helpt bij het reduceren van CO2. Het doel is effectief: bedrijven stimuleren zich bewust te zijn van hun eigen CO2-uitstoot en permanent te zoeken naar mogelijkheden en nieuwe innovaties om de CO2-uitstoot te verminderen. We geven hieronder alvast wat tips om de CO2-uitstoot van uw bedrijf te reduceren.

5 tips om CO2-uitstoot te verminderen

1. Ontdek waar bij uw bedrijf de grootste impact zit

CO2-uitstoot zit in vele verschillende onderdelen van uw bedrijf. Sommige takken liggen voor de hand, anderen zijn reactief. Zo is het gebruik van elektriciteit een duidelijke verbruiker, maar heeft u ook gekeken naar het vervoer van personen of goederen? Breng in kaart waar de grootste knelpunten zitten en maak op basis hiervan een CO2-reductieplan. Het in kaart brengen van deze knelpunten is het begin om de CO2-uitstoot voor uw bedrijf te verminderen.

2. Begin altijd klein

Alle kleine beetjes helpen en een kleine stap om CO2-uitstoot te reduceren is nu eenmaal makkelijk genomen dan een grote. Begin daarom met kleine verbeteringen, want bedenk dat alles wat door uw bedrijf niet uitgestoten meetelt. Al een stapje naar de winst!

3. Kies voor zuinig

Een oude vaatwasser bijvoorbeeld verbruikt veel water en stroom dan een nieuwe duurzame variant. Kijk bij aanschaf naar het verbruik en energie-/duurzaamheidslabel en bedenk dat apparaten die in de aanschaf wellicht duurder zijn, zich door duurzaamheid in een mum van tijd hebben terugverdiend en tegelijkertijd de CO2-uitstoot verminderen! Kies dus voor zuinig en niet voor goedkoop.

4. Daag partners uit

Vraag uw leveranciers om besparingsmogelijkheden. Duurzaamheid en CO2-uitstoot verminderen staan bij veel bedrijven op de agenda en hoog in het vaandel. Grote kans dat externe partijen al met alternatieve oplossingen kunnen komen om zaken te optimaliseren.

5. Inspireer uw werknemers

Door medewerkers te inspireren en motiveren begint u bij elk individu, wat met de juiste benadering een sneeuwbaleffect kan hebben. Zo kunt u het voordelig maken voor medewerkers om een elektrische auto te leasen of bijvoorbeeld met z’n allen af te spreken om de verwarming een graadje lager te zetten en een dikkere trui te dragen.

CO2 prestatieladder behalen met Van Houten & Partners

Benieuwd hoe u hoger kunt scoren op de CO2 prestatieladder? Neem dan contact op met onze adviseurs. Wij helpen u graag met het opstellen van een CO2 prestatieladder en werken met een vast stappenplan, zodat u snel en planmatig uw certificaat kunt behalen.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...