Blog

Een gegarandeerde ISO 45001 certificering in 4 stappen

Voor ons is het een bekend fenomeen: u wilt graag een ISO 45001 certificering voor uw bedrijf, maar ziet op tegen de tijd en het werk dat het kost. Wat als u al die moeite erin steekt en vervolgens uw ISO 45001 niet behaalt? Geen zorgen, met de juiste werkwijze en begeleiding kan het niet misgaan. Ons vier-stappen-plan levert u een gegarandeerde ISO 45001 certificering op, waarna u kunt profiteren van alle voordelen die het biedt.  

Stap 1: Breng uw bedrijfsprocessen in kaart

Om uw ISO 45001 certificering te behalen moet uw veiligheidsmanagementsysteem aan alle eisen voldoen van het handboek NEN-ISO 45001. Daarvoor begint u bij het begin: uw bedrijfsprocessen in kaart brengen. Ga hiervoor zeker ook het gesprek aan met iedereen die op de werkvloer staat. Door dit te doen, komen de risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid bovendrijven. Deze risico’s vormen de fundering van het uit te stippelen beleid en uw te behalen doelstellingen.   

Stap 2: Formuleer uw beleid en doelstellingen

U kent nu de veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen uw bedrijf. De volgende stap is om een systeem te implementeren waarin u vastlegt hoe u ze tackelt. Dit doet u door beleid en doelstellingen te formuleren die voldoen aan de ISO 45001 eisen, zodat er een solide veiligheidsmanagementsysteem ontstaat. Deze tweede stap omvat werkzaamheden als:

●    Aanwijzen wie welke taken en verantwoordelijkheden krijgt om risico’s te beheersen.

●    Alle activiteiten, producten en diensten waar u invloed op heeft registreren in een risicomanagementsysteem.

●    Actief op de hoogte blijven van wetswijzigingen, en deze aantoonbaar doorvoeren in uw beleid.

Stap 3: De interne audit

Uw nieuwe veiligheidsmanagementsysteem ISO 45001 staat op poten. Nu is het tijd voor de interne audit, waarmee u intern toetst of het systeem voldoet aan alle ISO 45001 eisen. Hierbij wordt uw organisatie intern geaudit door onze adviseur, conform de normpunten ISO 45001 op het gebied van wetgeving, processen, risicomanagement en risicopreventie. Hierna zal de directiebeoordeling worden opgesteld, waarna u klaar bent voor de laatste stap.

Stap 4: De externe audit

De laatste stap om uw certificering te behalen is een externe audit door een CI (certificerende instantie). De auditor van de CI beoordeelt het opgestelde handboek inclusief bijbehorende documenten conform de norm ISO 45001, om te bepalen of u aan alle eisen voldoet voor het veiligheidsmanagementcertificaat. De externe audit met glans doorlopen? Gefeliciteerd! U wordt voorgedragen voor certificering, daarna ontvangt u snel het ISO 45001 certificaat.

De voordelen van uw ISO 45001 certificering

Voldoen aan de ISO 45001 normering is niet alleen een ‘noodzakelijk kwaad’, het staat u goed:

●    Dankzij de kennis die u opdoet zijn zowel u als uw werknemers beter op de hoogte van de veiligheids- en gezondheidsrisico's binnen uw bedrijf, wat calamiteiten en ziekteverzuim vermindert.

●    U laat zien dat u veiligheid, gezondheid en professioneel werken serieus neemt en voldoet aan de wetgeving hieromtrent. Dit trekt op zijn beurt weer opdrachtgevers, partners en leveranciers aan die dit hogere niveau van ‘corporate consciousness’ waarderen.

●    Door het voldoen aan deze normering heeft u een aanzienlijke voorsprong bij aanbestedingen en tenders.

ISO 45001 behalen? Kies voor begeleiding door Van Houten & Partners!

Uw ISO 45001 certificering behalen in 4 stappen kan zonder goede begeleiding een waar doolhof zijn. Bij Van Houten & Partners hebben wij sinds 1991 alleen geslaagde bedrijven meegemaakt. Een ander voordeel: werken met een vaste prijs, waarna u gegarandeerd uw ISO 45001 certificering behaalt. Bent u klaar om zich bij onze tevreden klanten aan te sluiten? Neem dan contact met ons op of vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan.

Terug naar het overzicht