Blog

De week van Veilig en Gezond Werken, hoe profiteert u hiervan?

In de week van veilig en gezond werken zetten we de werkomstandigheden en de gezondheid van werknemers centraal, of u nu in de bouw werkt of in de zorg: veilig en gezond werken is gunstig voor iedereen.

Werkt u veilig en gezond?

Vakmanschap en veiligheid gaan altijd samen en stimuleren elkaar op een positieve manier: een werknemer die er zeker van is zijn vak uit te kunnen oefenen in een veilige en positieve omgeving zal harder en met meer plezier werken. Met veiligheid en gezondheid gaat het over de omstandigheden tijdens de arbeid, bijvoorbeeld invloed van lawaai of gevaarlijke stoffen, maar houdt daar zeker niet op. Veilig en gezond werken heeft bijvoorbeeld ook te maken met een ergonomisch verantwoorde lichamelijke houding tijdens het werk en psychosociale risico’s zoals werkdruk en stress. Hoe veilig en gezond werkt u?

Meer lezen? VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Bekijk hier wat VCA nog meer inhoudt.

Wetgeving/inspectie SZW

De wetgeving omtrent veilig en gezond werken staat in Nederland hoog in het vaandel en beweegt mee met de veranderingen in de arbeidsmarkt. U vindt veilig en gezond werken voor al uw werknemers en collega’s ook belangrijk. Maar voldoet u aan de wetgeving? Bent u wel voorbereid op een inspectie SZW Naast de wettelijke verplichtingen is een gezonde en veilige werkplek positief voor iedereen. Zo kan er door middel van uitwisseling van informatie en goede praktijken veel voorkomen worden op het gebied van gezondheidsproblemen. Bovendien wordt er steeds meer aandacht besteedt aan de bevordering van duurzaam werk en gezond ouder worden. Zodat we in onze steeds langere levensduur kunnen genieten van veilig en gezond werken. Weten of u voldoet aan de wetgeving? Bekijk hieronder de meest recente veranderingen in de arbeidsomstandighedenwet.

Recente veranderingen in de arbeidsomstandighedenwet

Vanaf 1 juli 2017 verandert de arbeidsomstandighedenwet. Bekijk hieronder een aantal belangrijke punten in deze verandering om te ontdekken of er relevante veranderingen zijn voor uw bedrijf.

  • Werknemers moeten de bedrijfsarts kunnen consulteren i.v.m. gezondheidskundige vragen naast de al bestaande consultatie bij verzuimbegeleiding;
  • Medewerkers krijgen een doeltreffende toegang tot de bedrijfsarts voor gezondheidsvragen in relatie tot het werk. De werknemer heeft weet van de faciliteit, er zijn geen onnodige drempels wat betreft plaats en tijdstip van het consult en de werkgever wordt niet geïnformeerd over het consult, de aanleiding noch de uitkomsten van het consult op tot personen herleidbaar niveau;
  • De werknemer krijgt het recht op een second opinion (het raadplegen van een tweede bedrijfsarts) bij de ziekteverzuimbegeleiding, PMO, de aanstellingskeuring en de gezondheidskundige consultatie;
  • De preventiemedewerker krijgt ook als taak om te adviseren aan en samen te werken met de bedrijfsarts en de andere arbodienstverleners.

Wat betekenen deze veranderingen voor de werkgever? Zodra deze nieuwe Arbowet in werking treedt zullen vele zaken niet langer up-to-date zijn.

Wat moet ik doen?

Laat uw RI&E updaten, zodat u weer helemaal voorbereid bent op een eventuele controle van Inspectie SZW. Dat kan nu heel voordelig, want tijdens de week van veilig en gezond werken krijgt u maar liefst 10% korting op uw RI&E. U heeft na het aanvragen van de offerte nog tot eind juli om te beslissen: lees hier meer over de actie en vraag direct een offerte aan via de website!

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...