Blog

Ben ik als zzp’er verplicht een RI&E uit te laten voeren?

Vakmanschap en veiligheid gaan altijd samen. Met een Risico-Inventarisatie & Evaluatie zet u alle veiligheidsrisico’s op een rij, zodat u op een overzichtelijke manier te werk kunt gaan voor een veiligere en betere werksituatie. Een bedrijf met personeel is wettelijk verplicht om een Risico-Inventarisatie & Evaluatie uit te laten voeren. Als zzp’er bent u natuurlijk eigen baas. Bent u als zzp’er dan ook verplicht een RI&E uit te laten voeren? Deze vraag beantwoorden we in deze blog. 

RI&E voor zzp’er wettelijk verplicht?

Op basis van de Arbowet zijn zzp’ers niet verplicht om een RI&E uit te voeren. De regel telt namelijk alleen voor organisaties met personeel. Er komen echter wel situaties voor waarin u als zzp’er wel een Risico-Inventarisatie & Evaluatie moet hebben. Hieronder staan een aantal situaties waarin een zzp'er wel verplicht is om een RI&E uit te voeren:

  • Een zzp’er wordt aangemerkt als werkgever wanneer hij/zij stagiaires heeft of mensen in dienst neemt. In dat geval is een RI&E voor zzp’ers verplicht.
  • De RI&E verplichting telt ook wanneer een zzp’er een andere zzp’er inhuurt en gezag uitoefent over de werkzaamheden van deze zzp’er.
  • In sommige gevallen zal een zzp’er toch een RI&E moeten uitvoeren, ook als dit volgens de Arbowet niet verplicht is. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een VCA-certificering zal er een RI&E geëist worden.
  • Op basis van het civiele recht mag een hoofdaannemer een RI&E van de zzp'er eisen. In sommige gevallen volstaat een Checklist Gezondheidsrisico’s ook – overleg dit rechtstreeks met de betreffende aannemer.
  • Als men ingehuurd wordt als zzp’er is het bedrijf niet verplicht tot het maken van een RI&E. Pas als de zzp’er in dienst is van het bedrijf zal die verplichting ingaan.

Een RI&E voor zzp’ers met Van Houten & Partners

Bij Van Houten & Partners hebben we ruime ervaring met Risico-Inventarisatie & Evaluatie. Bij ons kunt u snel, planmatig en voor een scherp tarief uw RI&E op orde hebben. Wij werken volgens het onderstaande vier-stappenplan om u zo goed mogelijk van dienst te zijn:

  1. Wat zijn de risico's?
  2. Hoe groot is het risico?
  3. Hoe gaat u uw risico's aanpakken?
  4. Voldoet uw RI&E aan de richtlijnen volgens de wet?

Bent u benieuwd of u een Risico-Inventarisatie & Evaluatie als zzp’er nodig heeft? Wij zijn op werkdagen telefonisch bereikbaar voor informatie, advies en een vrijblijvend prijsvoorstel.

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...