Blog

Het aantal arbeidsongevallen terugdringen? Van Houten helpt!

Het aantal ernstige bedrijfsongevallen stijgt de afgelopen jaren en nu gaat Inspectie SZW zelfs inzetten op strengere controles. Bedrijfsongelukken kunnen leiden tot ernstige en blijvende schade, of zelfs tot fatale ongelukken. De meeste ongevallen die gebeuren, vinden plaats in de bouwsector, maar ook in de industrie, transport of opslag en agrarische sector gebeuren veel ongelukken. Opvallend hierbij is dat de meest slachtoffers bij kleine bedrijven vallen. Dit komt doordat veel kleine bedrijven geen plan van aanpak hebben met betrekking tot veiligheidsmaatregelen. Ook is er voor de voorlichting vaak minder aandacht. 

Meer controles bij distributiecentra

De Inspectie SZW gaat de komende maanden extra controleren in distributiecentra door het hele land. De inspectie focust vooral op het voorkomen van arbeidsongevallen met heftrucks en pallettrucks in deze bedrijven. Deze arbeidsongevallen kunnen worden voorkomen door betere regelgeving binnen het distributiecentrum en goede veiligheidsinstructies voor het gebruik van de machines, zoals door het volgen van cursussen om deze machines te veilig te kunnen bedienen.

Wat zijn ongelukken die het meest voorkomen?

Uw werknemers kunnen ernstige letselschade oplopen door ongelukken. Vaak hadden deze ongelukken makkelijk voorkomen kunnen worden, en kunnen ze tegelijkertijd veel schade en leed veroorzaken. Deze ongelukken komen het meest voor:

  • Vallen, uitglijden of struikelen, ook vanaf verschillende hoogtes
  • Geraakt worden door een wegschietend, vastzittend of vallend voorwerp, zoals gereedschap
  • Geraakt of bekneld worden door een machine, vooral de vingers en handen
  • Voertuigongevallen, zoals met heftrucks of pallettrucks
  • Overbelasting, vooral voor de rug

De RI&E, een Veiligheidsladder en het VCA-certificaat

Van Houten biedt met een RI&E (Risico Inventarisatie en Evaluatie) een Veiligheidsladder en het VCA-certificaat drie verschillende opties om de veiligheid van uw bedrijf te verbeteren. Met een RI&E brengt u de verschillende risico's in kaart en stelt u vervolgens maatregelen op voor een veiligere en betere werksituatie. Met de Veiligheidsladder stimuleert u meer veiligheidsbewustzijn onder uw medewerkers. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers en met dit certificaat legt uw bedrijf de basis om iedere dag zo veilig en gezond mogelijk te werken. Naast dat deze drie certificaten bijdragen aan een gezondere en veiligere werkomgeving, zijn ze ook belangrijk voor nieuwe aanbestedingen en opdrachten.

Certificering via Van Houten

Benieuwd hoe deze certificaten de veilheid in uw bedrijf kunnen waarborgen en verbeteren? Neem contact op. Wij vertellen u graag meer over een RI&E, de Veiligheidsladder of VCA.

Bronnen:

Sdu HSE Actueel: 'Aantal arbeidsongevallen neemt toe: Inspectie gaat strenger toezien'

Inspectie SZW: 'Inspectie SZW controleert in distributiecentra'

Terug naar het overzicht
Vragenlijst wordt geladen...